Exteriören på Domstolsverket i Jönköping. Framför syns flera bilar som kör förbi byggnaden

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Domstolsverkets biträdande säkerhetschefen Joakim Eklund berättar mer om hur säkerhetsprövning går till i videon. Foto: Zahraa Abdul Reda/SVT

Anställda på Domstolsverket uppsagda – hot mot rikets säkerhet

Uppdaterad
Publicerad

Domstolsverket i Jönköping säger upp två personer efter att en säkerhetsprövning visat att de kan utgöra ett hot mot rikets säkerhet.

Det var P4 Jönköping som var först med att rapportera att de två anställda sägs upp.

– Domstolsverket omfattas av säkerhetsskyddslagen, det innebär att vi i vissa delar bedriver det som man kallar säkerhetskänslig verksamhet, säger Joakim Eklund, biträdande säkerhetschef.

Har varit anställda en lång tid

De båda personerna har arbetat på Domstolsverket i över fem år, bland annat med larm- och kameraövervakningssystem. Men säkerhetsprövningen skedde först nu.

Vad det handlar om för säkerhetsbrister vill inte Joakim Eklund gå in på när SVT Nyheter Jönköping talar med honom.

– Nej, jag kan inte gå in på det, säger han.

Säkerhetsprövningar görs inte av all personal på myndigheten, utan endast av dem som har arbetsuppgifter som bedöms relevanta och skyddsvärda.

Undersökte om de kunde omplaceras

Enligt Jens Mattsson, kommunikatör på Domstolsverket, har man undersökt om personerna kunde omplaceras till tjänster som inte kräver säkerhetsklassning. Men några lämpliga lediga tjänster har inte funnits, och därför sägs de upp.

Vad är en säkerhetsklass?

Säkerhetsprövning ska göras innan en person, genom anställning eller på något annat sätt, deltar i säkerhetskänslig verksamhet. Syftet med prövningen är att klarlägga om personen kan antas vara lojal med de intressen som ska skyddas och i övrigt pålitlig ur säkerhetssynpunkt. Ett annat syfte är att utreda eventuella sårbarheter som skulle kunna göra att personen hamnar i en utsatt situation och blir sårbar för yttre påtryckningar.

Säkerhetsprövningens omfattning beror på vilken säkerhetsklass anställningen eller deltagandet är placerat i. Säkerhetsprövningen grundar sig på:

  • En säkerhetsprövningsintervju
  • Uppgifter som framgår av till exempel betyg, intyg och referenser
  • Registerkontroll, om anställningen är placerad i säkerhetsklass
  • En särskild personutredning, om anställningen är placerad i säkerhetsklass 1 eller 2.

Källa: Säpo

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.