• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Linnea Claesson i Värnamo tar nu studenten och märker av att det kommer att bli en dyr historia. I klippet ovan berättar hon hur kostnaderna påverkar henne.

Pengarna räcker inte – dyrt att ta studenten menar elever i Värnamo

Uppdaterad
Publicerad

Det är mycket som ska fixas till studenten: balkläder, studentkläder, studentskiva för släkt och vänner – den stora dagen riskerar att bli en dyr historia. Kuratorerna på Finnvedens gymnasium i Värnamo träffar årligen studenter som kämpar med den sociala pressen.

Att vara med på allt skapar stress och ibland försöker eleverna mer leva upp till andras förväntningar istället för att se till vad de själva vill, då kan kuratorerna hjälpa till.

– Jag har hjälpt elever att köpa begagnad studentmössa för det kan annars vara en stor kostnad, säger Johanna Fyhr Karlsson skolkurator.

Kuratorerna ger tips om att göra upp en budget och hjälper också till med att prioritera vilka event eleven vill gå på. Det är inte ovanligt att varje festkväll kostar upp emot femhundra kronor.

Måste be föräldrar om hjälp

Studenten är dyr för eleverna trots att de jobbat extra och har sparade pengar. Samtidigt vill de ogärna snåla på den stora dagen.

– Jag köper mina kläder men mina föräldrar står för studentskivan och har de har valt billigare catering, säger Amel Topic som går samhällsvetenskapliga programmet och även är ledamot för Kristdemokraterna i kommunala teknik-och fritidsnämnden.

Hör mera i klippet ovan om hur studenterna tänker kring kostnaderna för studenten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.