Att kontakta läkare via videosamtal kostar 100 kronor, men att bara chatta via text är fortfarande gratis hos Region Sörmland. Foto: Alexander Larsson Vierth och Claudio Brescian/TT

Dyrt för regionen när nätläkare flyttar

Publicerad

Det digitala nätläkarföretaget Min doktor har beslutat sig för att flytta sin verksamhet från Jönköping till Nyköping i Sörmland. Anledningen är att patientavgiften är mycket lägre i Södermanland. Ett kryphål gör att chattfunktionerna blir helt gratis för patienten, men desto dyrare för patientens hemregion.

I Region Jönköpings län ligger patientavgiften på 250 kronor. Det får du betala om du går till vårdcentralen men även om du tar en kontakt med en nätdoktor online.

I Region Sörmland är patientavgiften för ett samtal med en nätläkare 100 kronor för patienten, eller helt gratis om man bara chattar. Resterande kostnad läggs istället på den region eller landsting patienten tillhör. När Min doktor nu flyttar från Jönköping till Nyköping kan det komma att bli en dyr historia för region Jönköpings län som alltså får betala för nätläkarens patienter som är hemmahörande i region Jönköping.

– Det är bara att beklaga att Södermanland har en så låg patientavgift för nätläkarvård, säger regionrådet Mia Frisk (KD) till Jönköpings-Posten. Beroende på hur många patienter från regionen som ringer nätläkare kan det komma att handla om miljonbelopp.

”Ohållbar konkurrenssituation”

– Det var attraktivt för oss att flytta till Sörmland. Det handlar om en konkurrenssituation. Två av de största aktörerna i branschen finns redan i länet med avgiftsfria patientavgifter. Det är ohållbart för oss att våra patienter då ska betala hundratals kronor, säger Daniel Persson, innovationschef på Min Doktor till SVT.

Flera nätläkarföretag har etablerat sig i Södermanland eftersom där är en låg patientavgift.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.