Det var den 17 juli 2023 som klimataktivisterna tog sig ut på torvtäkten i Bredaryd i Värnamo kommun där företaget Neova utvinner torv. De slog upp tält och började gräva igen diken.
Torvmarker läcker stora mängder koldioxid som påverkar klimatet, och organisationen vill därför att utvinning av torv förbjuds i Sverige.
Greps av polis
Polisen grep aktivisterna och de fördes till polishusen i Värnamo och Jönköping. När de släpptes igen efter förhör återvände de till torvtäkten för att fortsätta sin protest. Aktivisterna hämtades in på nytt och flera häktades senare för att de inte skulle kunna åka tillbaka.
I juni i år åtalades 26 personer för den tre dagar långa protesten. De är från bland annat Skåne, Östergötland, Göteborg, Stockholm och Örebro.
I klippet förklarar Helen Wahlgren varför organisationen genomför protester som kan leda till fängelsestraff.
Kammaråklagare Victor Backlund har avböjt att kommentera målet. Rättegången i Jönköpings tingsrätt pågår under hela veckan.
SVT Nyheter har sökt Neova.
Branschen tar ansvar
Branschorganisationen Svensk torv menar att de följer de lagar som finns och att de tar ansvar när de utvinner torv.
– Vi efterbehandlar dränerad torvmark, torvbruket är den enda verksamhet som gör det, säger Ingrid Kyllerstedt på Svenks torv.
Enligt branschorganisationen har detta skapat nya våtmarker och naturmiljöer som motsvarar en yta lika stor som Lidingö kommun.
Efterbehandling är ett krav för att erhålla ett tillstånd för att utvinna torv. Utvinning av torv görs enligt uppgifter från Sveriges geologiska undersökning på en mycket liten del av Sveriges totala areal av torvmarker.