En delad bild med två sektioner. Vänstra delen visar ett rum med flera klädställningar fyllda med olika typer av kläder, inklusive skjortor och klänningar i olika färger och mönster. Högra delen visar en person i ett kontorsmiljö, som håller en mikrofon märkt med SVT-logotypen, tydligt redo för en intervju.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Erikshjälpens hållbarhetschef Cathrine Kylesten om varför de inte längre tar emot plagg från Shein. Foto: Linda Mathillas/SVT

Efter giftlarmet – nu ratas Shein av Erikshjälpens second hand-butiker

Uppdaterad
Publicerad

Erikshjälpen ska inte längre sälja eller ta emot produkter från klädjätten Shein – plaggen innehåller för stora mängder kemikalier.
– Vi vill inte låta de här kläderna cirkulera vidare, säger Cathrine Kylesten, hållbarhetschef på Erikshjälpens second hand-butiker.

Erikshjälpen, med huvudkontor i Jönköping och över 50 second hand-butiker i Sverige, har märkt att kläder av märket Shein har ökat i takt med svenskarnas intresset för så kallat fast fashion och ultra fast fashion. Till det senare räknas klädjätten Shein.

– Vi har så mycket på benen nu att vi verkligen vill ta ställning och vi vill ju gärna att andra följer efter, säger Cathrine Kylesten, hållbarhetschef på Erikshjälpens second hand-butiker.

”Vill ta ställning”

Cathrine Kylesten säger att de funderat på det här i flera år men att det varit svårt att dra gränsen.

Men det finns ju andra kläder som inte heller är särskilt bra, exempelvis från Temu eller Wish. Varför stoppar ni bara från Shein?

– De du nämner är plattformar för massa olika leverantörer. Och då kan vi helt enkelt inte se var de kommer ifrån. Hade vi kunnat det så hade vi gärna tagit ställning även där.

De plagg från företaget som finns i butikerna idag och som kommer in via gåvomottagningar kommer att gå till textilt avfall.

I klippet berättar också några kunder om hur de ser på beslutet.

Erikshjälpen om bakgrunden till beslutet

• Stickprov som Greenpeace har gjort på plagg från Shein visar att de innehåller både farliga och olagliga kemikalier. Även Kemikalieinspektionen och Konsumentverket har gått ut med varningar den senaste tiden.

• Genom att undvika att sälja produkter från Shein menar Erikshjälpen att man upprätthåller sina värderingar om hållbarhet, rättvisa och etik i konsumtionen. 

• Erikshjälpen anser att de genom beslutet säkerställer att produkten uppfyller de krav som finns på den europeiska marknaden vad det gäller innehåll och arbetsförhållanden eftersom produkten är direktimporterad från ett land utanför Europa

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.