Efter triathlontävlingen Ironman 70.3 fick kommunen in 18 anmälningar om magsjuka. Foto: SVT/Fredrik Weibull

Efter Ironman i Jönköping – 18 fall av magsjuka anmälda

Uppdaterad
Publicerad

Efter triathlon-tävlingen Ironman som ägde rum i Jönköping i söndags har kommunen fått in 18 anmälningar om magsjuka. Smittkällorna kan vara flera, enligt kommunens miljö- och hälsoskydd.

– Vi har svårt att peka på en sak, säger Monica Kollberg, enhetschef på Livsmedelsenheten.

En dryg vecka efter tävlingen Ironman 70.3 har Jönköpings kommun fått in 18 anmälningar om magsjuka från deltagare. Kommunens livsmedelsenhet kan dock inte peka ut maten som serverades eller vattnet i Munksjön som boven till sjukdomsfallen utan menar att det kan finnas flera anledningar.

– Det är även möjligt att man smittar från person till person. Många som gör en sådan här tävling anstränger sig också till det yttersta vilket gör att man kan må dåligt, säger Monica Kollberg.

Tester som kommunen gjorde i Munksjön dagen efter loppet visade inget fel med vattnet, enligt Magnus Nyberg, tävlingsledare för Ironman 70.3 i Jönköping.

– Det är jättetråkigt att folk blir dåliga, vi sätter alltid våra deltagares säkerhet och hälsa i första hand. Vi gör vad vi kan, säger han.

”Inte mycket att gå på”

Tävlingen har tidigare drabbats av ett större magsjukeutbrott. Det var 2021 som ett 50-tal deltagare blev sjuka. Att 18 personer av 1 600 deltagare insjuknade i år menar Monica Kollberg inte är att betrakta som ett utbrott.

– Det kan finnas ett mörkertal, men det är inte så mycket att gå på. För två år sedan hade vi betydligt fler, säger Monica Kollberg.

Det blåste kraftigt under tävlingen och arrangören valde därför att korta ner sträckan de skulle simma till 600 meter. Men det dåliga vädret stoppade inte folk från att besöka tävlingen under dagen – hör i videoklippet nedan.

Två personer och en bild över Ironman.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Jeanette och Tilde Stenquist som hejade på längs banan. Foto: Fredrik Weibull SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.