Sofie Starby är områdeschef för äldreomsorgen i Jönköpings kommun

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du äldreomsorgschef Sofie Starby berätta vad för åtgärder som har vidtagits efter de båda händelserna där äldre utsatts för kränkning och misshandel. Foto: Jönköpings kommun/grafiker: Celine Ekelund/SVT

Efter nya missförhållandet inom Jönköpings äldreomsorg – Här är åtgärderna

Uppdaterad
Publicerad

Det är andra gången på kort tid som Jönköpings kommun har utrett en allvarlig händelse inom äldreomsorgen. I det senaste fallet har en person på ett äldreboende slagits och släpats i benen av en i personalen, något P4 Jönköping var först med att berätta.

– Det är väldigt allvarligt, säger Sofie Starby som är områdeschef för äldreomsorgen.

Anhöriga har polisanmält händelsen på äldreboendet och Jönköpings kommun har gjort en anmälan till inspektionen för vård och omsorg.

– Vi pratar om detta i personalgrupperna och jobbar med värdegrundsfrågor, säger Sofie Starby.

Förra veckan anmäldes två anställda inom hemtjänsten i Jönköpings kommun för att de filmat och skrattat när en vårdtagare hade missat att ställa fram en hink under toalettstolen vilket fick vårdtagaren att råka bajsa på golvet. De anställda filmade händelsen och visade filmen för kollegor.

I klippet ovan hör du Sofie Starby berätta vad som har hänt med personalen som anmälts för de här incidenterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.