En delad bild som visar två sektioner. Den vänstra sektionen visar ett barn som sitter på golvet med knäna dragna till sig och håller om en mjukisdjur, vilket framhäver en känsla av sårbarhet och ensamhet. Den högra sektionen visar Sara Odén som är socionom på Bris, som står framför en kamera och bär en jacka med en BRIS-logotyp, vilket tyder på engagemang i frågor som rör barn och unga.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Sara Odén som är socionom på Bris hur man ska arbeta framöver för att fler barn ska få hjälp. Foto: TT, SVT

Efter ökningen av orosanmälningar i Jönköping – så minskas risken för att barn far illa

Publicerad

Flera kommuner i landet slår larm om att orosanmälningarna om barn som far illa ökar. Men enligt Bris finns det flera konkreta saker som kan göras för att få ner siffrorna.

I Jönköpings kommun, som är den största kommunen i Jönköpings län, så har orosanmälningarna ökat stadigt under flera år. 2019 var det 5 269 och förra året var det 7 452 anmälningar.

När det gäller detta året uppgav socialtjänsten i kommunen tidigare i somras att inflödet av orosanmälningar aldrig varit så högt tidigare. Men det finns konkreta insatser som kan göras för att vända trenden. Bris, Barnens rätt i samhället, har identifierat tre sådana för att barn ska få hjälp fortare.

I klippet: Sara Odén, socionom på Bris, om vad som måste göras.

Trenden med ökade orosanmälningar syns i hela landet och inte minst i Jönköpings kommun. Foto: SVT Grafik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.