Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunpolis Maja Karlsson visar en av de platser där polisen nu har rätt att avvisa personer med kriminella beteenden. Foto: SVT/Linda Mathillas

Efter ordningsproblem – skolgårdar i Jönköping inte längre en offentlig plats

Publicerad

För att undvika att kriminella nätverk rekryterar barn- och unga tog politikerna i Jönköpings kommun nyligen beslut om att skol- och förskolegårdar i kommunen inte längre är en offentlig plats efter skoltid. Genom en ändring i de allmänna lokala ordningsföreskrifterna blir det nu lättare för polisen att avvisa personer som inte är där för att leka och umgås.

– Det är negativ trend. Just att individer som har kopplingar till kriminella nätverk vistas bland barn- och unga ser vi oroväckande på, säger kommunpolis Maja Karlsson i Jönköping.

Under maj i år larmade det kommunala bostadsbolaget Vätterhem, utbildningsförvaltningen och polisen politikerna i Jönköpings kommun om att flera individer med kopplingar till kriminella nätverk börjat uppehålla sig på skolområdet kring Öxnehagaskolan, främst under eftermiddagar och kvällar. Enligt polisen sker det här i syfte att rekrytera barn- och unga, något som blivit allt vanligare i Sverige.

– Vi fick ökade problem med skadegörelse men också ett ökat narkotikabruk, säger Maja Karlsson.

Lagen ska inte hindra lek

I juni tog därför kommunfullmäktige beslut om att ändra i ordningsföreskrifterna så att förskole- och skolgårdar inte är en offentlig plats efter skoltid.

– Det gör vi för att trygga våra barn och för att polisen ska kunna ingripa, säger Ann-Marie Nilsson (C) kommunstyrelsens ordförande i Jönköping.

Hur ser ni på risken att barn- och ungdomar känner sig begränsade och inte vill leka på skolgårdar?

– Befinner sig barn och ungdomar på området och leker kommer vi givetvis inte avvisa dem därifrån. Det är den kriminella verksamheten och rekryteringen som vi vill stoppa och vi har god lokal- och personkännedom, säger Maja Karlsson.

Polisen får laglig rätt att avvisa personer

Maja Karlsson är tacksam över att politikerna tog beslut i frågan redan före sommaren och hon säger att det redan gjort skillnad i polisens arbete.

– Tidigare hade vi ingen laglig rätt att avvisa eller omhänderta personerna även om vi fått indikationer på att de brukade narkotika eller betedde sig illa. Det var jobbigt och frustrerande.

I klippet berättar kommunstyrelsens ordförande i Jönköping om varför det var viktigt att fatta det här beslutet snabbt

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ann-Marie Nilsson (C) kommunstyrelsens ordförande i Jönköping berättar varför politikerna fattade ett snabbt beslut innan sommaren. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.