Vatten från dagvattenledningar kan ha kommit ner i Vättern och kommunen avråder nu från bad tills prover har tagits. Foto: Ebba Eriksson/SVT

Efter skyfallet – Jönköpings kommun avråder från bad

Uppdaterad
Publicerad

På grund av översvämningarna på många håll i Jönköping efter onsdagens skyfall avråder nu kommunen från bad vid Vätterstranden, Oset och Sannabadet under torsdagen och fredagen.

Orsaken är att vatten- och avloppssystemen varit hårt belastade under skyfallet, vilket kan leda till så kallad bräddning då en del avloppsvatten kan komma ut i sjöarna.

– Vi avråder från att bada i centrala Jönköping tills vi vet att vattnet är okej och då uppdaterar vi med ny information på kommunens hemsida, säger Johan Hjert, som är ansvarig för kommunens friluftsbad.

Skyfall i Jönköpings län

Kommunen kommer under torsdagen att göra mätningar av vattenkvalitén.

Vägar och områden avstängda

På flera vägar krävs det arbete efter skyfallet. Bland annat så leds trafiken om sedan Norrahammarsleden i Jönköping stängts av mellan Röde Påle och Barrsätragatan på grund av ett ras och risken är stor för underminering. Gång- cykelbanan kommer hållas öppen till hälften.

Även Friaredalen i Jönköping stängs av säkerhetsskäl efter översvämningarna som orsakades av skyfall under onsdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skyfall i Jönköpings län

Mer i ämnet