Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så här såg det ut för två och ett halvt år sedan i Tranås – nu ligger en orange varning för översvämning över kommunen. I spelaren hör du hur Tranås arbetat sedan översvämningen 2021. Foto: SVT

Efter stora översvämningen – så förberedda är Tranås i dag

Uppdaterad
Publicerad

Nu när snön smälter finns det en förhöjd risk för översvämningar i Tranås, varnar SMHI. Men efter ett stort skyfall 2021 har kommunen vidtagit flera åtgärder – som ska hålla vattnet borta.

– Vi är bättre förberedda i år, säger Henrik Nilsson, räddningschef i Tranås.

I spelaren hör du hur Tranås förberett sig för översvämningar sedan 2021.

Genom åren har Tranås haft en del utmaningar med översvämningar, berättar räddningschefen Henrik Nilsson. Då har det framför allt kommit från störtregn.

Nu är det snösmältning och nederbörd som kan få Svartån att svämma över.

”Tittar hela tiden”

På sin hemsida har SMHI utfärdat en orange varning för översvämning – vilket är den näst högsta nivån – över ett område från Mjölby till Tranås. Vattennivåerna kan drabba Södra stambanan.

– Det beror på om nederbörd kommer, alla dammluckor och även snösmältningen. Det är ingen kris än så länge, men vi och Trafikverket är ute och tittar hela tiden, säger Henrik Nilsson.

Än så länge har inget översvämningslarm inkommit till räddningstjänsten. Däremot finns det bland annat risk för översvämning vid tågrälsen vid Vädersjön, söder om Tranås.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.