En person häller upp ett mörkt öl från en tappkran i en bar, med flera tappkranar synliga i bakgrunden. Ölet har ett stort, skummande huvud och det finns flera glas med öl på bardisken.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera aktörer ska samverka för att minska knarket på krogen i Jönköping. Se hur man ska gå tillväga i klippet ovan och vad krögaren Jon Espeset tycker om samarbetet. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Efter stora problem i nöjeslivet – så ska knarket minska på krogen

Uppdaterad
Publicerad

Ett samarbete inleds nu mellan krog- och hotellbranschen och myndigheter i Jönköpings kommun. Tanken är att man ska skapa ett nöjesliv fritt från narkotika.

Arbetsmetoden som nu används heter Krogar mot knark och bygger på utbildning av personal i branschen, tillsyn av polis på krogar och hotell och samverkan mellan samtliga aktörer.

– Vi hoppas på att fler medarbetare inom branschen ska hjälpa oss med att identifiera de här avvikelserna och att de reagera på individer som är påverkade av narkotika, säger Maja Karlsson som är kommunpolis i lokalpolisområde Södra Vätterbygden.

Hittills har 30 av 100 företag som har utskänkningstillstånd visat intresse för samarbetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.