Hör Johanna Hänninen, enhetschef Länsstyrelsen Jönköping, berätta mer om den nya utredning som nu startats. Foto: Jonas Tubbin/SVT

Efter SVT:s avslöjande: Katolska kyrkan granskas igen

Uppdaterad
Publicerad

Redan i februari fick länsstyrelsen i Jönköping tips om att många människor rörde sig runt Katolska kyrkan i Jönköping. Men någon tillsyn på plats gjordes aldrig. Istället gjordes utredningen via mail. Efter SVT:s avslöjande om att totalt flera hundra människor fanns i kyrkans lokaler vid de tre gudstjänsterna i söndags förmiddag drar nu länsstyrelsen igång en ny utredning och tillsyn.

–  Jag blir förvånad och tycker att det är trist att det finns människor som inte verkar ta ansvar i den här pandemin. Vi är i ett jätteallvarligt läge i pandemin och särskilt allvarligt just i Jönköping, säger Johanna Hänninen, som är tillsynschef för covid-19 på länsstyrelsen i Jönköping.

Frågor via mejl

I mejl till länsstyrelsen skriver församlingsledningen att gudstjänsterna hålls i tre olika rum med storbildsskärm och i kyrkorummet och att det får vara som mest åtta i varje rum. Det räcker för att länsstyrelsen ska besluta att avsluta ärendet utan åtgärd.

Är det en tillräcklig utredningsmetod att ställa frågor via mejl?

– Ja, det är en metod vi använder oss av ganska mycket på grund av att vi är i en pandemi. Vi gör tillsyn på plats också när vi tycker att det behövs.

När SVT besökte kyrkan i söndags kunde vi se minst femtio personer på plats och kyrkoherden berättade att det under förmiddagens tre gudstjänster totalt varit 300-400 personer på plats i kyrkans lokaler.

Ni fick ju tips om det här redan i februari. Har ni tagit ert ansvar?

– Ja, vi tog ett beslut efter den information vi hade då. Efter att ha sett reportaget inser vi att det inte stämmer. Jag kommer nu att ta kontakt med våra handläggare och våra jurister och starta ett nytt tillsynsärende här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.