En person står mellan hyllor i ett lager fyllt med olika samlingar och föremål, inklusive antikviteter och historiska artefakter. Lagerutrymmet har en modern och organiserad design, med tydliga avgränsningar och föremål som är sorterade på hyllorna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med antikvarien Lisa Ugarph i klippet och se museets samlingar. Foto: Ebba Öberg/SVT

Eksjö museum söker samlingar till ny utställning

Publicerad

Har du en låda full med gamla pipor, eller 800 porslinskatter som du vill visa upp? Nu har du chansen när Eksjö museum söker samlare inför en ny utställning.

– Museet blir samhällets kollektiva minne, säger antikvarien Lisa Ugarph.

Nästa år bygger Eksjö museum om sin basutställning, och då passar man på att ta hjälp av allmänheten för att vidga visningen.

Samlarutställningen kommer alltså både bestå av museets egna föremål, men också av de saker som andra skickar in. Föremålen kommer att visas från våren 2025 till våren 2026.

Viktigt att samla

– För en privatperson kan man ju känna en sorts trygghet, men för ett museum handlar det ju om att samla för framtiden, säger museichefen Pia Löfgren.

I klippet: Följ med in i magasinet till museets samlingar och hör var man hoppas på att få in.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.