Elev planerade skolskjutning i Värnamo – skolan kritiseras av Arbetsmiljöverket

Publicerad

Tidigare i år säger sig en elev ha planerat en skjutning på en skola i Värnamo kommun. Arbetsmiljöverket har gjort en inspektion och kritiserar nu skolan för att inte ha bedömt risker för hot- och våldssituationer och kräver nu en rad åtgärder.

Det var i våras som eleven själv ska ha berättat för skolpersonal att han planerat en skolskjutning, men avbrutits av ett brandlarm.

Både Skolinspektionen och Arbetsmiljöverket har granskat skolan efter händelsen och nu har Arbetsmiljöverket kommit med sitt resultat från inspektionen, som gjordes för två veckor sedan.

Göra riskbedömning

Arbetsmiljöverket menar att skolan inte har undersökt och bedömt riskerna för de hot- och våldssituationer som kan förekomma i verksamheten. Bedömning av risker i verksamheten som kan drabba personal ska göras och dokumenteras skriftligt, enligt inspektionsrapporten.

Vid inspektionen framkom det också att det var lärare på skolan som inte fått ta del av skolans krisplan, det var också oklart om när personal fått utbildning om hur man hanterar hot och våld.

Kräver utbildningsinsats

Nu kräver Arbetsmiljöverket att skolledningen ser till att personal får den utbildning och information som krävs för att utföra arbetet på ett säkert sätt.

Skolan måste också se till att det finns rutiner för att undersöka och riskbedöma arbetssituationer som kan leda till våld eller hot om våld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.