Malin de Jounge, chef för enheten för upphandlingsskadeavgift Konkurrensverket. Foto: Konkurrensverket / SVT

”En av de allvarligaste överträdelserna”

Publicerad

Enligt Konkurrensverket är syftet med regelverket kring upphandling att den konkurrens som finns på marknaden ska kunna tas tillvara och ge bättre leveranser till bra pris. Otillåten upphandling ses därför som en av de allvarligaste överträdelserna, säger enhetschef Malin de Jounge.

Genom att inte skriva avtal eller knappast upphandla några köp av tjänster, kan teknik- och fritidsavdelningen i Gnosjö kommun ha gjort sig skyldig till otillåten direktupphandling. Och att det, som i Gnosjös fall, finns långa avtalsförhållanden som bara fått löpa på utan att upphandlingar gjorts längs vägen, är inget ovanligt enligt Malin de Jounge, enhetschef på Konkurrensverket.

– Det är något vi stöter på emellanåt vid tillsyner. Om det är så att kommunen har varit skyldig att annonsera och inte har gjort det utan bara har tecknat avtal på en gång, så är det det vi brukar kalla en otillåten direktupphandling vilket är en lagöverträdelse.

Och vad kan hända om så är fallet?

– Det vi kan göra är att öppna ett tillsynsärende och eventuellt ansöka om en upphandlingsskadeavgift som är en slags böter.

Risk för korruption

Hur stor avgiften kan komma att bli beror på omständigheterna i respektive fall. Det finns ett tak på tio miljoner eller tio procent av kontraktsvädet, berättar Malin de Jounge.

– Vi brukar ligga på sju till åtta procent av avtalsvärdet i normalfallet.

Hur allvarligt är det att sådant här händer?

– Vi brukar säga att det är en av de allvaligaste lagöverträdelserna. Genom att tilldela kontrakt direkt så missar man hela för delen med att kunna jämföra anbud med varandra. En annan risk vi har sett är också att det ökar risken för korruption eller annat olämpligt beteende. Kontrakt tilldelas utan att synas av någon, det kan skada rättssäkerheten att inte vara öppen med sina inköp.

Är reglerna kring upphandling för krångliga?

– Det kan säkert upplevas som krångligt att följa lagen. Men den finns andra lagar som också är krångliga men som man ändå ska följa. Vi tycker inte att det är en ursäkt att man tycker att det är svårt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.