Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar Tommie Ekered (M) hur det kunde bli ett samarbete över blocken. På bilden här även Martin Nedergaard-Hansen (BA), Rachel De Basso (S), Thomas Gustavsson (S), Linnéa Nilsson (BA) och Kerstin Hammar (M). Foto: svt

Moderaterna i ovanligt samarbete med Socialdemokraterna i regionen

Uppdaterad
Publicerad

Aldrig tidigare har moderater och socialdemokrater styrt Region Jönköpings län tillsammans. Nu bildar de en styrande samverkan med Bevara akutsjukhusen.

I klippet: Moderaternas blivande regionråd om att partiet samregerar med socialdemokraterna.

Under presskonferensen idag presenterade det nya styret några mål för mandatperioden. De handlar bland annat om att öka grundbemanningen inom vården, att komma tillrätta med köerna inom barn- och ungdomspsykiatrin, att skapa nya utbildningsplatser för bristyrken och att öka företagandet i länet.

– Det känns jättebra att vi nu får vara med och styra igen och kunna bidra med ordnade finanser och mer företagande i regionen, säger Tommie Ekered (M), blivande regionråd.

Inga fler vårdval

När det gäller vårdvalet som socialdemokraterna vill minska och moderaterna vill öka har kompromissen blivit som under den gångna mandatperioden, att det inte kommer att bli fler vårdval i regionen men inte heller färre.

För Bevara akutsjukhusen är det en stor framgång att återigen ta plats i regionstyret.

Vad hoppas ni kunna åstadkomma de kommande fyra åren?

– Vi har flera områden där vi vill komma längre, t.ex. när det gäller köerna inom barn- och ungdsomspsykiatrin, att säkra en god sommarbemanning för medarbetarna och att alla i länet ska ha samma tilllgång till vården, säger Martin Niedergaard-Hansson (BA), regionråd.

Ny ledning för Region Jönköpings län:

Regionstyrelsen

Ordförande: Rachel De Basso (S)

Förste vice ordförande: Tommie Ekered (M)

Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet

Ordförande: Kerstin Hammar (M)

Förste vice ordförande: Moderaterna

Nämnd för trafik, infrastruktur och miljö

Ordförande: Tommie Ekered (M)

Förste vice ordförande: Per Svenberg (S)

Nämnd för folkhälsa och sjukvård

Ordförande: Thomas Gustavsson (S)

Förste vice ordförande: Martin Nedergaard-Hansen (BA)

Regionfullmäktige

Ordförande: Desiré Törnqvist (S)

Förste vice ordförande: Anders Gustafsson (M)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.