Tre personer i reflexvästar med texten ”Konflikt” och ”IF Metall” diskuterar på en väg i ett industriområde. I bakgrunden syns byggnader och en lastbil. Temperaturen verkar vara kall och himlen är mulen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar Kerstin Wernald, avdelningsordförande IF Metall Jönköping, varför det är så viktigt för dem att Tesla tecknar ett kollektivavtal. Foto: Jonas Tubbin/SVT

Ett år av strejk – IF Metall fortsätter vakta utanför Tesla i Jönköping

Publicerad

Tesla vill inte teckna kollektivavtal i Sverige. För ett år sedan inledde fackförbundet IF Metall därför en strejk vid det amerikanska bilföretagets samtliga serviceställen i landet.

– Det är en envis part vi har att göra med, vi är också envisa och det här är otroligt viktigt för oss, säger Kerstin Wernald, avdelningsordförande i IF Metall Jönköping.

Tesla öppnade sin serviceanläggning på Hedenstorp i Jönköping i december i fjol. Varje dag som anläggningen har öppet står det medlemmar från IF Metall utanför för att kontrollera så att ingen bryter mot strejken.

– Vi är väl ett femtiotal personer som turas om att vara här, säger Kerstin Wernald.

Sympatiåtgärder från LO-förbund

Flera andra LO-förbund har under året som konflikten pågått anslutit sig genom att vidta sympatiåtgärder mot Tesla. Bland annat genomförde fackförbundet Transport en blockad mot all lastning och lossning av Teslabilar i svenska hamnar med början i november i fjol.

Enligt IF Metall har Tesla motiverat sitt beslut om att inte teckna kollektivavtal med att man inte gör det någonstans i världen. SVT Nyheter Jönköping har sökt representanter från Tesla för en kommentar, men har inte fått något svar.

I klippet ovan förklarar Kerstin Wernald varför det är så viktigt för fackförbundet att få till ett kollektivavtal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.