Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För 52 år sedan kraschade ett Drakenplan utanför Malmbäck som fortfarande inte bärgats. Foto: Johan Nilsson TT/ Statens haverikommission.

Experten om det kraschade Drakenplanet i Malmbäck: ”Så hade vi gjort i dag”

Publicerad

Trots att det snart gått 52 år sedan Drakenplanet kraschade utanför Malmbäck ligger det fortfarande kvar i mossen.

Det är Försvarsmakten som har ansvar för vad som händer med planet – men hade samma sak hänt i dag hade det hanterats annorlunda.

Hör Håkan Josefsson expert på Statens haverikommissionen om vad som händer när ett plan störtar i videoklippet.

Eftersom planet störtade innan Statens haverikommission bildades, är det Försvarsmaktens ansvar vad som händer med planet som kraschade i mossen 1972.

Försvarsmakten skriver i en kommentar till SVT att en bärgning av planet är komplext och kräver en omfattande utredning, samt att det råder gravfrid på platsen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För 52 år sedan kraschade ett Drakenflygplan i en mosse strax utanför Malmbäck i Nässjö kommun. Men trots att det gått över ett halvt sekel har planet ännu inte bärgats från platsen. Foto: Fredrik Weibull/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.