–Jag minns att vi vaknade tidigt den 24 februari och hörde bomber och explosioner på långt håll. Min fru Natalia sa till mig att vi måste fly, berättar Andrii.
Bara några dagar senare fick de husrum hos Andriis läkarkollega i Rumänien. Då kunde de inte föreställa sig att kriget skulle bli så här långvarigt.
– Vi tänkte kanske tre veckor men det blir bara värre och värre varje dag, säger Natalia Malynovski.
”Svårt när man är högutbildad”
Idag bor de i en tvårummare i Forsheda som betalas av Migrationsverket. De får knappt 9 000 kronor av staten varje månad men det är tufft att få ekonomin att gå ihop och därför får de hjälp av föräldrarna i Ukraina.
– Vi köper bara mat där bäst före datumet har gått ut och handlar kläder på second hand. Men vi är trygga här och det är viktigast, säger Natalia.
Bara i Värnamo kommun bor just nu 63 personer som flytt kriget i Ukraina. Totalt i Jönköpings län handlar det om 907 personer, enligt siffror från Migrationsverket.
”Det är en mycket trygg plats”
I miljonstaden Odessa i Ukraina arbetade de båda som läkare. Andrii är specialist inom bukkirurgi och Natalia är utbildad barnläkare och psykolog. Nu hoppas de kunna bo kvar i Sverige, men för att kunna arbeta som läkare måste de få sina utbildningar validerade och det tar tid. Det blir en utmaning att hinna innan det tidsbegränsade uppehållstillståndet går ut, säger Andrii Malynovskyi:
– Det kan ta fyra, fem år att få en läkarlegitimation. Kanske tre år om jag kämpar, säger Andrii och berättar att han sover i köket i lägenheten för att inte störa familjen när han sitter uppe och pluggar på nätterna. Han säger att han är så tacksam för allt Sverige gjort för dem. Bara en sådan sak som att de kostnadsfritt får lära sig språket.
– Sverige har gjort så mycket för oss. Folk är så snälla och hjälpsamma, säger Natalia.
Se mer i klippet ovan.
Så länge gäller ett uppehållstillstånd som beviljas enligt massflyktsdirektivet:
För personer som ansökte om uppehållstillstånd med skydd enligt massflyktsdirektivet första gången från och med mitten av november 2023 gäller tillståndet till och med 4 mars 2025.
Uppehållstillstånd som beviljades tidigare under 2023 gäller till och med 4 mars 2024. De som vill stanna i Sverige måste ansöka om förlängt skydd senast 4 mars 2024 och kommer då att få ett uppehållstillstånd som gäller till och med 4 mars 2025.
Källa: Migrationsverket