Kvinna i en rosa skjorta står framför en klassrumsmiljö med bord och stolar i bakgrunden. Ljusa fönster ger naturligt ljus till rummet. Lärare, lärarbehörighet, skola, varför få behöriga lärare?

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Grundskolläraren Emma Gunnarsson i Sävsjö berättar i klippet om att hon dagligen känner sig otillräcklig på jobbet. Se mer i klippet ovan. Foto: SVT/Linda Mathillas

Färre behöriga lärare i Sävsjö kommun oroar Sveriges lärare

Publicerad

Sävsjö kommun har den lägsta lärarbehörigheten sedan 2014 enligt Skolverket, med knappt 62 procent behöriga grundskollärare.

Nu larmar Sveriges lärare om att eleverna riskerar att inte få den undervisning de har rätt till.

Emma Gunnarsson har arbetat som lärare i tio år. Hon älskar yrket men säger att det är jobbigt att ständigt känna sig otillräcklig i klassrummet. I hennes nuvarande klass är det 46 elever uppdelade i två grupper och med ytterligare en behörig lärare.

71,5 procent behöriga lärare är genomsnittet i landet. I jämförelse med andra kommuner hamnar Sävsjö på plats 243 av 290 kommuner.

”Behöver tänkas om vad man lägger skattepengarna på” – Läraren Emma Gunnarsson om vad hon nu vill se för förändring i skolan i klippet ovan.

Varför så få behöriga lärare?

Barn- och utbildningsnämndens ordförande i Sävsjö, Fredrik Håkansson (KD), förklarar att den låga lärarbehörigheten dels handlar om att det är extra svårt att locka personal till en landsbygdskommun.

– Lärarbehörigheten behöver bli bättre för att säkerställa en likvärdig utbildning. För att uppnå detta arbetar vi bland annat med en kompetensförsörjningsplan.

Planen innehåller insatser så som att prioritera löneökningar för medarbetare med lång anställningstid, ha mentorskap för nyutbildade lärare och handledning för obehöriga lärare, samt att samverka med universitet och högskolan för att fånga upp lärarstudenter.

Lärarbehörighet i Jönköpings län 2023/24:

(Inom parentes – jämförelse med 2022/23)

Habo 87,3 procent (+0,5 procent)

Mullsjö 80,3 procent (+2,1 procent)

Jönköping 78,1 procent (+1,2 procent)

Tranås 74,4 procent (+2,5 procent)

Gnosjö 69,9 procent (+6 procent)

Vaggeryd 69,8 procent (+1,4 procent)

Nässjö 69 procent (+0,6 procent)

Värnamo 67,6 procent (-3,4 procent)

Eksjö 64,5 procent (+0,3 procent)

Aneby 63,5 procent (-2,7 procent)

Sävsjö 61,9 procent (-4,1 procent)

Gislaved 60,2 procent (+4,2 procent)

Vetlanda 60,7 procent (-0,2 procent)

Källa: Skolverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.