• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Färre brottsoffer i länet fick stöd

Uppdaterad
Publicerad

17 procent färre fick under förra året stöd från Brottsofferjouren i länet, jämfört med två år tidigare. Nu kräver Brottsofferjouren en lagändring.

Det är polisen som ska informera om att det finns brottsofferjourer. Den som blivit utsatt för ett brott kan behöva stöd och råd. Men de senaste åren har färre ärenden förmedlats från polisen till brottsofferjourerna.

– Det är sorgligt. Det kan vara många som tappar den här möjligheten till stöd, som de egentligen skulle behöva, säger Jöran Kjellberg, stödpersonsamordnare för de sex höglandskommunerna i länet.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Minskning i länet

I Jönköpings län var det 833 ärenden som förmedlades 2014. 2016 var det 691 ärenden. Det är en minskning med 17 procent på två år. Det här visar Brottsofferjourens egen statistik, som SVT Nyheter fått del av.

På Höglandet var minskningen enligt Jöran Kjellberg störst för ett par år sedan. Sedan har det blivit något bättre. Jöran Kjellberg tror att det kan bero på engagemang från enskilda polisanställda.

– Den polis vi har kontakt med är väldigt engagerad och brinner för de här frågorna.

Läs också polisens kommentar: ”Både regionalt och nationellt pågår nu ett arbete med att komma till rätta med det här”

Värdefullt stöd

De gånger som Jöran Kjellberg är med och stöttar brottsoffer ser han ofta att det är viktigt för både brottsoffret och ibland vittnen.

– Det betyder mycket för många. Det kan handla om att få skingra tankarna och inte känna oro innan en rättegång. Men man kan också få hjälp med till exempel att ansöka om skadestånd och andra praktiska frågor, säger Jöran Kjellberg.

För att ändra på trenden att färre får stöd kräver Brottsofferjouren nu en lagändring så att det blir tydligare att polisen måste informera brottsoffer om möjligheten till stöd.

– Det här innebär att många brottsoffer som skulle kunna få stöd inte har fått det, säger Sven-Erik Alhem, ordförande i Brottsofferjouren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Mer i ämnet