Joakim Nilsson har jobbat som trafiklärare i 17 år, han berättar att det är stor skillnad på hur många elever som klarar uppkörningar i dag jämfört med för några år sedan. Enligt statistik från trafikverket har antalet godkända uppkörningar i Jönköping minskat med nästan sju procentenheter de senaste fem åren. 2011 var det 56,9 % godkända körprov jämfört med 2016 då resultaten gått ned till 50,14 % i Jönköping. När det gäller teorin har godkända prov minskat med nästan fyra procentenheter och siffrorna är liknande över hela länet. I Jönköping var det 49,3 % antal godkända teoriprov under 2011 jämfört med 2016 då siffran ligger på 45,09 %.
Andra inlärningsmetoder
Joakim Nilsson säger att eleverna ofta är för dåligt förberedda när det är dags för förarprov och att unga i dag är vana vid andra inlärningsmetoder.
– Man har vant sig vid fler hjälpmedel och kanske gå en enklare väg. När man ska köra någonting så behöver du mängdträning och hantering av ett fordon. Har man då skolat in sig på att gå den lätta vägen förväntar man sig att det ska vara så, det blir överraskande för många att det inte är riktigt så lätt med ett körkort, säger Joakim Nilsson som är trafiklärare i Jönköping.
Väntetiden påverkar
Enligt Trafikverket är väntetiden på en uppkörning i Jönköping två till fyra veckor. Men det kan också finnas en ledig tid inom någon dag beroende på hur många som avbokar. Joakim Nilsson säger att väntetiderna gör att många elever hellre chansar för att slippa boka om sin uppkörningstid.
– Som elev bokar man kanske för tidigt, och då är man rädd att boka om eller vänta, då chansar man istället, säger Joakim Nilsson.
”Försöker ta genvägar”
Inga-Lill Bogefors är chef för Trafikverkets förarprov i Kalmar och säger att godkännandeprocenten minskar för varje år.
– Det vi ser är att ungdomar och andra kunder i dag väljer lite andra vägar än vad man gjort förut. Man kommer sämre förberedd hit, inte generellt, men fler än tidigare förbereder sig på andra sätt som kanske inte är de mest effektiva, säger Inga-Lill Bogefors.
Har man tappat respekten för vad det egentligen innebär att ta körkort?
– Jag tror att man försöker ta genvägar, det ska gå lite snabbare. Man har inte tid eller ork att vänta, man vill ha sitt körkort och det är ganska snabbt, säger Inga-Lill Bogefors.
”Jag tror att folk är nervösa”
Vilda Idreborg har inte bokat förarprov än men satsar på att ta körkortet innan sommaren.
– Jag är mest nervös för att det går bra när man kör själv, men när det väl är prov så går det dåligt, säger Vilda Idreborg.
Varför tror du att fler får underkänt på uppkörningen?
– Jag tror att folk är nervösa och kanske överskattar sig själv och inte övar tillräckligt, säger Vilda Idreborg.
Fakta
Statistik
Godkända körprov i Jönköping
2011: 56,9 %
2016: 50,14 %
Godkända teoriprov i Jönköping
2011: 49,3 %
2016: 45,09%
Godkända körprov i hela landet
2011: 54,8 %
2016: 47,76%
Godkända teoriprov i hela landet
2011: 53,7 %
2016: 48,35 %
I statistiken över Jönköping ingår mottagningsorterna Eksjö, Nässjö, Tranås och Vetlanda.
Källa: Trafikverket