Charlie Gulass och Alexander Åstrand står framför en svart pickuptruck på en parkeringsplats. Den första personen bär en rutig, röd och svart flanellskjorta och en grön keps, medan den andra personen är klädd i svart och har en silverkedja runt halsen. I bakgrunden syns gröna soptunnor och ett område med grönska.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Charlie Gulass och Alexander Åstrand vad de tänker om att olyckorna med A-traktorer har minskat. Foto: Fredrik Weibull SVT

Färre olyckor med A-traktorer – tros bero på nya regler

Uppdaterad
Publicerad

A-traktorolyckorna har minskat om man jämför med förra året, enligt Transportstyrelsen. En anledning tros vara de nya reglerna som infördes förra året.

Enligt nya siffror från Transportstyrelsen så har olyckorna med A-traktorer minskat jämför med förra året. Detta trots att det finns fler A-traktorer på vägarna i år. Förra året skedde 1969 olyckor mellan januari-juli i landet och i år var det 1713 under samma period.

Även lokalt i Jönköpings län har olyckorna minskat. Förra året skedde 36 olyckor mellan januari-juli och i år var det 20 under samma period.

En del av minskningen beror på en eftersläpning av inrapporteringen till STRADA (Swedish Traffic Accident Data Acquisition), enligt Transportstyrelsen. De menar dock att den stora delen av minskningen beror på de nya reglerna som infördes i augusti förra året.

– Det är positivt att antalet olyckor inte följer den ökande trenden med fler A-traktorer. Största minskningen noteras bland lindriga olyckor. Orsaken kan bero på de nya reglerna som trädde i kraft i slutet av augusti förra året bland annat med krav på säkerhetsbälte, plats för alla passagerare och krav på vinterdäck, säger Khabat Amin som är statistiker vid Transportstyrelsen, enligt ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.