Fästingarnas sjukdomar sprider sig

Uppdaterad
Publicerad

Sjukvården samlar in fästingar för att kunna följa hur fästingburna smittor sprider sig.

Riskerna för att drabbas av den fästingburna sjukdomen TBE har spritt sig i Jönköpings län, från Brandstorp till Habo och från sjön Bunn också till grannsjön Ören. Det kan röra sig om ännu större områden.

– TBE är en allvarlig sjukdom som kan orsaka hjärninflammation. Men genomsnittligt är bara två av 1000 fästingar bärare av TBE, säger Anna J Henningsson som är läkare och mikrobiolog på länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

Lämnar in fästingarna

Hon arbetar med ett riksomfattande fästingprojekt där människor som blivit fästingbitna får lämna in fästingarna till sextio olika vårdcentraler. I Småland deltar både Kalmar och Jönköpings län, och i Jönköpings län deltar vårdcentralerna i Gränna, Habo, Mullsjö och Bankeryd. Där har 700 fästingar samlats in under sex år, i hela landet är det 5000. Målet är 10 000 fästingar, så än återstår några år av projektet.

– Vi vill veta vilka smittor fästingarna har och hur vanliga de är och hur många av de som blivit fästingbitna som faktiskt blir smittade, säger Anna J Henningsson.

Tre procent smittas

Den vanligaste fästingburna sjukdomen är borrelia. Och man vet redan nu att var fjärde fästing bär på smittan, men det är endast tre procent av dem som får ett fästingbett som smittas.

– När det gäller borrelia vet man att det har betydelse hur länge fästingen sitter kvar och suger blod. Därför är det bäst att vara observant när man varit ute i skog och mark så att man kan dra ut fästingen så fort som möjligt, säger Anna J Henningsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.