Februari – dödlig månad för småfåglar

Uppdaterad
Publicerad

Under februari svälter flest småfåglar ihjäl eftersom det är svårt att hitta mat. Men ornitologen Ola Bondesson menar att vi kan rädda många fåglar genom att mata dem.

– Många letar sig nog fram till de fågelbord som finns. Det blir räddningen för många att vi håller på att mata vinterfåglar, säger Ola Bondesson.

Många småfåglar har det tufft så här års. Enligt ornitologen Ola Bondesson dör över 50 procent av småfåglarna under sitt första levnadsår och många av dem dör just i februari.

– Det är inte kylan i sig som är problemet, utan det är att få tag på föda, så att de kan hålla kroppsvärmen under hela natten.

Köldknäpp i februari

Februari är den månad då fåglarna är i sämst kondition när vintern tärt på dem. Det är inte heller ovanligt att det blir köldknäppar i februari, säger Ola.

Den varma förvintern har också enligt Ola Bondesson bidragit till att en del fåglar som till exempel Rödhaken har lurats att stanna kvar, och då är det tur att många väljer att mata fåglar.

Clary Kroon

clary.kroon@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.