Inspektionen för vård och omsorg har fått anmälan. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Fel vid tarmoperation – patient avled

Uppdaterad
Publicerad

Ett felaktigt ingrepp vid en tarmoperation ledde till flera komplikationer och patienten avled några veckor senare. Nu anmäls händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Patienten som hade tarmcancer skulle opereras i förebyggande syfte, för att sedan påbörja en cellgiftsbehandling. Operationen var egentligen okomplicerad, enligt regionen, men det blev ändå fel. Patienten skulle få en stomipåse, men fel del av tarmen kopplades till påsen. När operationen skulle göras om fick patienten vätska från magen i lungorna och drabbades sedan av lunginflammation.

Ärret från operationen sprack dessutom och patienten behövde en ny operation. I samband med den drabbades patienten av hjärtinfarkt och avled senare. Dödsfallet inträffade sju veckor efter den första tarmoperationen som gick snett. Händelsen har nu anmälts av Region Jönköpings län till IVO enligt lex Maria.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.