man med skägg klädd i rutig skjorta och kavaj

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
David Lundberg, busschef på Jönköpings länstrafik berättar i klippet varför planerna på ytterligare en stombuss läggs på is. Foto: Ulrica Abrahamsson SVT

Femte stombusslinjen läggs på framtiden

Publicerad

I flera år har Länstrafiken i Jönköpings län planerat för en femte stombusslinje genom Jönköping. Men i budgetförslaget för 2026 är linjen borttagen.

– Vi har andra områden vi vill prioritera och på det här sättet kan vi lägga investeringarna där de behövs bäst, säger David Lundberg, busschef på Jönköpings länstrafik (JLT).

I dag finns fyra stomlinjer genom Jönköping och Huskvarna. Exakt hur den femte skulle ha dragits har inte varit klart, men Lundberg säger att det finns behov av fler avgångar från vissa områden där det byggts mycket.

En stombusslinje skiljer sig från en vanlig linje genom att ha tätare avgångar och att den är mer avskild från övrig trafik.

I klippet berättar David Lundberg om hur och var de vill spendera pengarna istället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.