Sedan screening kom igång i länet har något fler fall av cancer och polyper i tjock- och ändtarm upptäckts än väntat.
– Ofta upptäcker vi det också så tidigt att patienten inte har märkt några symtom. Så den här screeningen gör verkligen nytta, säger Wiveca Rydin, biträdande verksamhetschef för kirurgkliniken i Värnamo och projektledare för införandet av tarmcancerscreeningen i Region Jönköpings län.
Skicka in avföringsprov
I februari förra året började utskicken av självprovtagningskit till alla länsbor 60 och 62 år gamla i Jönköpings län. 61 procent av 60-åringarna och 65 procent av 62-åringarna valde att skickade in ett avföringsprov för att analysera efter osynligt blod, som kan vara ett tidigt tecken på cancer i tjock- och ändtarm. 2,2 procent av proverna visade sig ha osynligt blod.
– Det är vanligast bland äldre, men det drabbar även yngre, berättar Wiveca Rydin.
I klippet ovan visar hon hur undersökningen genomförs på de personer som visat sig ha spår av blod i avföringen.
Rekommendation redan 2014
För att öka chanserna för tidig upptäckt har Socialstyrelsen sedan 2014 rekommenderat screening för tjock-och ändtarmscancer för alla i Sverige mellan 60 och 74 år.
Samtliga regioner i Sverige erbjuder nu screening – åtta år efter att rekommendationen kom. Både Region Kalmar och Region Kronoberg startade sitt screeningprogram i september 2022. Screeningprogrammet väntas rädda 300 liv per år i landet.
Att det dröjde fram till för ett år sedan i Region Jönköpings län säger Wiveca Rydin beror på resursbrist; både på personal som har kompetensen att utföra undersökningarna och brist på lokaler.
– Men nu när det är igång ser vi positiva effekter, säger hon.