Wiveca Rydin, biträdande verksamhetschef för kirurgkliniken i Värnamo

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet visar Wiveca Rydin hur undersökningen genomförs på de personer som kan ha cancer i tarmen och vilka dolda tecken hon letar efter. Foto: Johannes Tolf/SVT

Fler cancerfall upptäcks tidigt – ett år med tarmcancerscreening i Jönköpings län

Publicerad

Det har blivit vanligare att cancer i tjock- och ändtarmen upptäcks tidigt, vilket ökar chansen till överlevnad. Det är ett resultat som sjukvården ser ett år efter att tarmcancerscreening infördes i Jönköpings län.

Sedan screening kom igång i länet har något fler fall av cancer och polyper i tjock- och ändtarm upptäckts än väntat.

– Ofta upptäcker vi det också så tidigt att patienten inte har märkt några symtom. Så den här screeningen gör verkligen nytta, säger Wiveca Rydin, biträdande verksamhetschef för kirurgkliniken i Värnamo och projektledare för införandet av tarmcancerscreeningen i Region Jönköpings län.

Skicka in avföringsprov

I februari förra året började utskicken av självprovtagningskit till alla länsbor 60 och 62 år gamla i Jönköpings län. 61 procent av 60-åringarna och 65 procent av 62-åringarna valde att skickade in ett avföringsprov för att analysera efter osynligt blod, som kan vara ett tidigt tecken på cancer i tjock- och ändtarm. 2,2 procent av proverna visade sig ha osynligt blod.

– Det är vanligast bland äldre, men det drabbar även yngre, berättar Wiveca Rydin.

I klippet ovan visar hon hur undersökningen genomförs på de personer som visat sig ha spår av blod i avföringen.

Rekommendation redan 2014

För att öka chanserna för tidig upptäckt har Socialstyrelsen sedan 2014 rekommenderat screening för tjock-och ändtarmscancer för alla i Sverige mellan 60 och 74 år.

Samtliga regioner i Sverige erbjuder nu screening – åtta år efter att rekommendationen kom. Både Region Kalmar och Region Kronoberg startade sitt screeningprogram i september 2022. Screeningprogrammet väntas rädda 300 liv per år i landet.

Att det dröjde fram till för ett år sedan i Region Jönköpings län säger Wiveca Rydin beror på resursbrist; både på personal som har kompetensen att utföra undersökningarna och brist på lokaler.

– Men nu när det är igång ser vi positiva effekter, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.