Rony Forsberg är vd på Jönköping Airport. Foto: SVT

Fler charterresenärer väljer Jönköping

Publicerad

Fler väljer att börja sin charterresa på Jönköpings flygplats. I sommar har man slagit rekord, med i stort sett fullsatta kabiner på alla avgångar. Men för att kunna locka till sig de stora flygbolagen behövs fler investeringar.

– Vi klarar inte av att ta de riktigt stora planen i dag, men det vill vi på sikt, säger Rony Forsberg, vd på Jönköping Airport.

Dygnet runt är flygplatsen i Jönköping igång. På dagen med charter- och reguljärtrafik och på nätterna med fraktflyg.

Och allt fler flyger från Jönköpings flygplats. Förra året var det drygt 113.000 passagerare, en ökning med drygt 18 procent på två år.

– Dels älskar folk att resa, dels har det ju varit en dålig sommar i Sverige. Man vill ju ha lite värme och sol, så det har väl stimulerat i alla fall sommarens resande, säger Rony Forsberg, vd på Jönköping Airport.

LÄS MER: Ett lyft för Jönköping Airport

Förutom att det har varit rekordbeläggning med i stort sett fullsatta kabiner under sommaren på charterflygen, har även flyget till Frankfurt visat rekordsiffror i augusti.

– Många av de som reser till Frankfurt ska vidare ut i världen, så vi har blivit en viktig trafik till det, säger Rony Forsberg.

Går med förlust

Flygplatsen, som ägs av kommunen, har gått med förlust de senaste åren. Förra året handlade det om drygt 13,5 miljoner. Men genom att locka till sig större flygbolag hoppas de kunna ändra på det.

– Chartertrafiken är oerhört viktig för verksamheten. Det är där vi kan få stora volymer med passagerare, säger Rony Forsberg.

LÄS MER: Tyska turister välkomnades på flygplatsen i Jönköping

Dock flyger många större flygbolag med allt större flygplan vilket ställer en del krav på flygplatsen. Bland annat behövs fler incheckningsdiskar, en utbyggnad av landningsbanan så att de stora flygplanen kan vända och en utökad säkerhetskontroll.

– Vi tittar just nu på vad det är för investeringar som i så fall behöver göras, säger Rony Forsberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.