Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar barnmorskan Erica Solheim bland annat om hur vården jobbar för att få fler mammor att amma. Foto: Ebba Öberg/SVT

Fler kvinnor väljer att delamma i Jönköpings län

Uppdaterad
Publicerad

Allt färre kvinnor ammar sina barn, och andelen som kombinerar bröstmjölk med ersättning ökar.

-  Jag tror vi lever i ett samhälle där amning kanske inte ses som något naturligt, säger barnmorskan Erica Solheim i Jönköping.

Sedan 90-talet har antalet bebisar som delammas, det vill säga både ammas och tillmatas med ersättning, fördubblats. Samtidigt som amning totalt sett minskar.

En samhällsfråga

– Man ser ju amning ganska sällan idag Om du exempelvis går på restaurang eller kafé så är det sällan du ser en kvinna amma, säger Erica Solheim.

Hon säger att jämställdhetsfrågan också kan vara en orsak, att man vill dela mer lika med sin parter och då kombinerar amning med flaska. Och inom vården jobbar man för att möta upp dessa föräldrars syn på och förhoppningar om amning.

– Vi jobbar med att få en mer individualiserad vård kring amning. Har man haft en dåligt amningserfarenhet sedan tidigare ser man att man lättare övergår till en delamning eller avslutar sin amning helt. Där behöver vården bli bättre på att fånga upp de här kvinnorna.

Kvinnor med graviditetsdiabetes handmjölkas

Har man som kvinna diabetes eller graviditetsdiabetes kan det vara svårare att få igång mjölkproduktionen. Och barnen som föds behöver ofta tillmatas för att förhindra lågt blodsocker.

– I region Jönköping har man identifierat mammor med diabetes som en riskgrupp för att ha en större utmaning kring amning. Så idag ger man information till de här kvinnorna att handmjölka bröstmjölk redan under sin graviditet och ta med till förlossningen för att barnen ska få egen bröstmjölk istället för formula, säger Erica Solheim.

I klippet berättar barnmorskan Erica Solheim bland annat om hur vården jobbar för att få fler kvinnor att amma.

Amningsstatistik

Antalet barn som delammades respektive helammades i Jönköpings län mellan 1998-2020, angivet i procent.

År199820102020Delam. barn 1 vecka4,6 %13,6 %19,8 %Delam. barn 2 månader11 %18,2 %18,8 %Helam. barn 1 vecka93,8 %82,3 %72,8 %Helam. barn 2 månader81,1 %65,9 %61,1 %

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.