• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

I klippet ovan berättar Fredrik Wallström på medborgarförvaltningen i Värnamo om att de träffar på 13, 14-åringar som befinner sig i riskmiljöer. Foto: SVT/Linda Mathillas

Fler unga rekryteras av kriminella gäng

Uppdaterad
Publicerad

Socialtjänsten i Värnamo kommun får allt oftare in orosanmälningar, framför allt från polisen, om att barn och unga under under 18 år misstänks vara inblandade i gängrelaterad kriminalitet.

 – Det är oroande och jag tänker att vi måste klura ganska mycket på hur vi kan bryta det här, säger Fredrik Wallström, tillförordnad förvaltningschef på medborgarförvaltningen i Värnamo kommun.

På flera håll i landet, bland annat i Värnamo, ser socialtjänsten att barn och unga i större utsträckning dras in i gängkriminalietet. En enkät som TT skickat till kommunernas socialtjänster visar att problemet ökat de senaste fem åren.

Ungdomarna är vanligen mellan 14 och 16 år gamla när de orosanmäls första gången kopplat till kriminella nätverk, enligt svaren i enkäten. 

Det är en bild som även förvaltningschefen på medborgarförvaltningen i Värnamo stämmer in i.

– Det är en samhällsutveckling som sker över hela landet. Socialtjänsten behöver fundera på hur vi ännu mer kan hjälpa skolan som är den viktigaste pusselbiten i att få barn och unga att hitta en bra väg i livet, säger Fredrik Wallström.

”Ett gemensamt problem”

Vad gör ni för att komma till rätta med det här?

– Vi jobbar med fältverksamhet som är en del i det förebyggande arbetet. Vi har ett bra samarbete med polisen. Sedan arbetar vi ännu mer tillsammans med skolan och försöker kartlägga vilka positiva människor som finns i de här ungdomarnas nätverk. Det kan vara kulturskola, fotbollsklubb, skola eller vad som helst egentligen.

Riskera coronapandemin att förvärra situationen?

– Vi är rädda för det. Ungdomar rör sig ute ändå. Det vi har gjort är att de som normalt jobbar på fritidsgårdarna nu är ute och fältar i Värnamo i stället, säger Fredrik Wallström.

TT:s enkät

Gick ut till Sveriges 290 kommuner, varav 179 svarade, alltså cirka 62 procent.

Den övergripande frågan var om socialtjänsten får in fler orosanmälningar om barn och unga under 18 år som misstänks vara inblandade i gängrelaterad kriminalitet i dag jämfört med för fem år sedan.

14 procent svarade ja, 53 procent nej, 15 procent var osäkra och 18 procent svarade att frågan inte var aktuell.

Värnamo var en av de som svarade ja.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.