Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fler utsätts för buller, men det finns områden i länet som klassas som ostörda områden. Se mer i klippet. Foto: Johannes Tolf/SVT

Fler utsätts för buller i samhället – här finns ostörda områden

Publicerad

Allt fler människor i samhället utsätts för buller. Forskning visar att buller ökar risken för att drabbas av diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar.

– Framför allt beror det på att fler i dag bor i urbana miljöer, säger Göran Pershagen, professor i miljömedicin.

Han har sedan 1987 arbetat vid institutet för miljömedicin vid Karolinska institutet och är kritisk till att Sverige för några år sedan ändrade gränsvärdet för buller vid byggandet av bostäder.

– Orsaken är delvis bostadsbristen och att man då har haft behov av att bygga fler bostäder i trafikerade miljöer, säger Göran Pershagen.

Vill se tuffare gränsvärden

Forskningen har visat att buller orsakar stress och sömnstörningar och på längre sikt även kan bidra till hjärt- och kärlsjukdomar och olika ämnesomsättningssjukdomar.

Med de hälsorisker skulle Göran Pershagen vilja se att Sverige rättade sig efter WHO:s tuffare gränsvärden.

– Man har också i studier sett att det påverkar barns inlärning negativt om de utsätts för buller under lång tid, säger han.

Det är framför allt biltrafik som är den stora bullerkällan i Sverige. I Jönköpings län är det områdena kring de stora vägarna som är mest utsatta, samt stadsmiljöerna.

Ostörda områden

2015 gav länsstyrelsen i Jönköping ut en rapport där de mätt buller i länet. De mätningarna visade att 22 procent av länets yta var så kallade ostörda områden, alltså områden med lite mekaniskt buller orsakat av människan.

”Det har inte gjorts några nya mätningar. I stora drag ser det nog likadant ut, men lokalt kan det vara stora avvikelser till exempel om det byggts vindkraft eller vägar dragits om”, skriver enhetschefen Henrick Blank i en skriftlig kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.