Ingela Moberg är gruppchef på Polisens kontaktcenter i Nässjö och menar att de fått ta emot flera anmälningar från unga som utsatts för bedragare. Foto: TT/Polisen

Flera ungdomar i regionen utsatta för telefonbedrägeri

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler ungdomar utsätts för så kallad ”vishing”, när en bedragare lurar av en person pengar via telefon. Flera fall i den nu nya målgruppen har blivit uppringda i region Öst, som Jönköpings län tillhör.

Sedan en tid tillbaka har äldre personer varit en utsatt grupp för telefonbedrägeri men nu har flera ungdomar anmält det de blivit utsatta för samma sak. I de flesta fall att en person som uppger sig vara från banken. Den uppringda ungdomen ska då ge sitt godkännande via band-id eller bankdosa och ger då tillgång till sina bankkonton.

– Vi ser en ny och ökad aktivitet i den här målgruppen, säger Ingela Moberg som är gruppchef på Polisens kontaktcenter i Nässjö.

Mest 90-talister

På Polisens kontaktcenter har de tagit emot flera samtal från personer som menar att bedragare har ringt upp dem. I Region Öst är det totalt 18 ungdomar som har polisanmält den här typen av samtal.

– Det är 90-talister som mest får de här samtalen, säger Moberg.

Ungdomar hjälpte till innan

Tidigare har bedragarna använt de yngre som målvakter, att de har gjort dem delaktiga i brotten. För en summa pengar har då ungdomarna tagit ut pengarna i en bankomat åt bedragarna.

– Men nu går man på dem direkt istället, förklarar hon och menar att de kanske inte får ut så mycket av att bedra en ung jämfört med en äldre person.

– Är man född på 90-talet har man kanske inte så mycket pengar som en person som är 70-75 år gammal, säger Ingela Moberg.

Polisen önskar att alla de som har blivit uppringda av en misstänkt bedragare anmäler det till polisen, vare sig de har blivit lurade eller inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.