Det blir allt vanligare med lokala partier. I Gislaved tog det då nystartade partiet Westbopartiet plats i fullmäktige efter valet 2018 och fick över åtta procent av rösterna. Nystartade Medborgarpartiet hoppas också att ta plats i fullmäktige efter höstens val och om så blir fallet, och alla nuvarande partier behåller representation i fullmäktige, blir det elva partier efter höstens val.
I landet är det efter valet 2018 endast två kommuner som har elva partier representerade i kommunfullmäktige – Luleå och Laholm.
Ett tiotal kommuner i landet har precis som Gislaved tio partier som tagit plats i fullmäktige.
Tvåprocentsspärr i de flesta kommuner
För att ett parti ska ta plats i riksdagen måste det få över fyra procent av rösterna. I regionvalet är spärren tre procent och i kommunvalet två procent. Undantaget är om kommunen består av mer än en valkrets, då krävs det tre procent av rösterna för att ta plats i fullmäktige.
I Jönköpings län är det endast Jönköpings kommun som består av mer än en valkrets.
I klippet ovan hör du Carina Johansson (C), kommunstyrelsens ordförande, svara på Medborgapartiets tuffa kritik, samt berätta om vilka svårigheter som finns när det är många partier i fullmäktige.
Antalet partier i kommunfullmäktige i Jönköpings län
Aneby 8
Eksjö 8
Gislaved 10
Gnosjö 6
Habo 9
Jönköping 8
Mullsjö 9
Nässjö 9
Sävsjö 6
Tranås 8
Vaggeryd 9
Vetlanda 8
Värnamo 8
Partierna i Gislaveds kommunfullmäktige:
Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Sverigedemokraterna, Westbopartiet, Kommunistiska partiet.
Källa: Valmyndigheten