En delad bild som visar två scener. Till vänster håller en person en ziplock-väska och plockar upp ett verktyg från den, medan en laptop med en skogsbild som bakgrund visas. Till höger sitter en person med lockigt hår i en röd fåtölj, klädd i en rosa tröja.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Livia Lehner, gymnasieelev Per Brahegymnasiet i Jönköping, berätta hur hon ser på skillnaden mellan tjejer och killar när det gäller stress över skolarbetet. Foto: SVT

Flickor mer stressade över läxor än pojkar

Publicerad

Nästan sex av tio tjejer på gymnasiet är ofta stressade över läxor och prov, och mest stressade är de som lägger mest tid på läxläsning.

– Killarna kanske har andra normer men i skolan så är det tjejerna som förväntas prestera, säger Liv Sjöblom, gymnasieelev på Per Brahegymnasiet i Jönköping.

I klippet: Hör gymnasieelever på Per Brahegymnasiet i Jönköping berätta om skillnaden i stress för skolarbetet mellan tjejer och killar.

Det är Statistiska centralbyrån, SCB, som publicerat siffror kring ungdomars stress på grund av läxor och prov. Totalt är det fyra av tio elever i årskurs 6-9 samt gymnasiet som ofta känner sig stressade på grund av läxor och prov.

Mest stress känner de flickor på gymnasiet som lägger över fem timmar per vecka på läxläsning. Där känner sig 73 procent ofta stressade av skolarbetet.

Andra saker som stressar

– Det bör noteras att det kan vara svårt att dra några slutsatser om orsakssamband mellan just läxor, prov och stress då det ofta handlar om komplicerade samspel mellan flera olika faktorer. Det kan till exempel finnas andra saker och aktiviteter i bakgrunden som kan bidra till att eleverna känner sig stressade, där läxor och prov bidrar till ytterligare stress, säger Helena Rudander, utredare på SCB.

Pojkar minst stressade över skolarbetet

Minst stressade över skolarbetet känner sig de pojkar som lägger minst tid på läxläsning. Bland pojkar på gymnasiet som lägger mellan 0-2 timmar på läxläsning i veckan känner sig 26 procent stressade på grund av läxor och prov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.