Eksjöortens ryttarförening hör hemma Persö utanför Eksjö. Där finns omkring 40 hästar. Av dessa är 16 ridskolehästar.
– Vi måste importera eftersom vi inte får tag i hö från våra vanliga svenska leverantörer. De får ju inte mer än hälften av sin normala skörd, så de har backat på sin leverans till oss, säger Lotta Andersson, ridhuschef på Eksjöortens ryttarförening till SVT Nyheter Jönköping.
Ryttarföreningen tvingas nu ransonera höet till hästarna. Tidigare har hästarna emellanåt haft fri tillgång till hö.
– Vi har fått tag i 75 ton och vi behöver 110 ton.
Dubbelt så dyrt
Det blir mer än dubbelt så dyrt att importera hö. Föreningen kan bli tvingad att höja hyrorna för de inackorderade hästarna, men försöker i det längsta att undvika det.
– Vi jobbar både på att hitta hö och sedan hitta vägar att kunna betala det.
Någon liknande situation har inte Lotta Andersson varit med om under de 17 år hon arbetat på Eksjöortens ryttarförening.
– Det är tråkigt, men jag tror inte jag är ensam om det här. Många bönder och hästägare lider nog lika mycket som jag av det här. Så det blir ett tufft år.
Jönköpings fältrittklubb
Även andra ridklubbar märker förstås av höbristen. Jönköpings fältrittklubb har redan en ansträngd ekonomi efter ett kvarkautbrottet vintern 2016-2017 och försöker klara sig utan att importera hö.
– Vi försöker spara på fodret, slå mera hö på egna marker och låta hästarna beta längre, säger Lina Bjerke, ordförande i Jönköpings fältrittklubb.