• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

yngre man sitter framför datorskärm – bilden är sudding. Andra halvan av bilden Frida Boklund, regionchef Företagarna i Jönköpings län. Kvinna med brunt hår och runda glasögon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Frida Boklund på Företagarna berätta mer i videoklippet. Foto: SVT

Företagens krisdrag: Vill säkerhetspröva personal

Publicerad

Vilka regler gäller för att säkerhetsklassa eller göra bakgrundskontroller av personal. Frågan har blivit mer aktuell för företagare.

– För mig är det helt nya frågor och då har jag jobbat som regionchef under lång tid, säger Frida Boklund, regionchef på Företagarna i Småland.

Säkerhetsläget både i Sverige och omvärlden har gjort att nya frågor om säkerhet och krishantering hamnat i fokus för företagare. Till exempel att krigsplacera anställda eller att säkerhetsklassa personal.

– Att vi är i en situation där vi behöver förbereda för att klara oss i två veckor utan den infrastruktur vi är vana vid, det är faktiskt relativt nytt, säger Frida Boklund.

Utdrag belastningsregister

Frida Boklund märker frågor om säkerhetsklassning och bakgrundskontroller av personal hamnat mer i fokus.

När det gäller utdrag ur belastningsregistret kan inte privata företag vända sig till polisen för ett utdrag, men de kan be om ett från den anställda – dock inte kräva det (se vilka regler som gäller i faktarutan nedan).

Men Företagarna belyser att arbetsgivare samtidigt har skyldighet att respektera den anställdes integritet.

– Jag tror att det är viktigt att man pratar om när det är rimligt och inte rimligt. Misstro är inte bra för ekonomi och företagsamhet. Utan fundera hur viktigt det är och hur kan jag göra för att känna mig trygg ändå, säger Frida Boklund.

Säkerhetsklassning Och belastningsregister

Säkerhetsklassning av personal

Säkerhetsklassning av personal görs oftast för anställningar eller uppdrag inom staten – om personen genom sitt arbete deltar i säkerhetskänslig verksamhet. Det kan också handla om underleverantörer till sådana myndigheter.

Säkerhetsprövningen grundar sig på en intervju med fokus på personliga förhållanden, inhämtning av exempelvis betyg, intyg och referenser.

Det görs också en registerkontroll, det vill säga utdrag ur belastningsregister och misstankeregistret.

Det finns tre olika säkerhetsklasser varav klass 1 är den högsta nivån. För att placera någon i säkerhetsklass 1 behövs beslut från regeringen.

Utdrag ur belastningsregister

Vissa arbetsgivare har rätt att begära ett utdrag från belastningsregistret från polisen, till exempel om den anställde ska arbeta med barn, vård av personer med intellektuell funktionsnedsättning, psykiatrisk sjukvård eller att installera larm.

När det gäller andra yrkeskategorier har arbetsgivaren inte rätt att få ett utdrag från polisen, och inte heller rätt att kräva att den anställda själv visar upp ett registerutdrag – men de kan göra en förfrågan om att ta del av det.

Källa: Fackförbundet ST, Polisen och Företagarna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.