Kriminalinspektör Maria Blomkvist har jobbat på polisens Grova brottsgrupp i 15 år. Hon säger att det är viktigt ur ett rättssäkerhetsperspektiv att vittnen berättar. Hör mer om hur förhör går till i klippet. Foto: Kristin Renulf / SVT

Förhörsledaren Maria Blomkvist har hållit tusentals förhör

Uppdaterad
Publicerad

Maria Blomkvist, kriminalinspektör på polisens grova brottsgrupp i Jönköping har under sina många år som polis hållit tusental förhör med misstänkta, vittnen och målsägare. Hon upplever att de allra flesta vill berätta, men tycker samtidigt att det är problematiskt att inte alla vill samarbeta.

– Det blir ett problem kan jag tycka eftersom det är en viktig del av förundersökningen. Vårt rättssystem bygger lite grann på att man faktiskt berättar vad man vet, har sett eller varit utsatt för.

Hon beskriver förhörssituationen som ett vanligt samtal där det viktigaste som förhörsledare är att vara lyhörd.

Sprängmedel Eksjö

– Vi kan skilja på sak och person och det är viktigt att förmedla det.

Är det skillnad på att intervjua en misstänkt eller en målsägande till exempel?

– Man kan ha olika saker som man vill ha utrett i förhöret beroende på ärendet. Men i grunden är vi alla människor så bemötande och förhållningssätt är det ingen skillnad på. Och bara för att man är misstänkt och hörs om det så är man ju långt ifrån dömd.

Hör Maria Blomkvist berätta mer om förhör i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sprängmedel Eksjö

Mer i ämnet