flicka med tomtekläder och munskydd framför julgran

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När behöver du ställa in julfirandet på grund av sjukdom? Biträdande smittskyddsläkare David Edenvik reder ut. Foto: Gorm Kallestad

Förkyld i jul? Så här ska du tänka då

Uppdaterad
Publicerad

Just nu sprids flera olika virus samtidigt. Vi låter biträdande smittskyddsläkare David Edenvik reda ut hur sjuk du får vara för att fira jul med andra.

Mitt under den brinnande pandemin fick vi fira jul tillsammans med sju andra personer. Om vi var det minsta snuviga skulle vi avstå.

– Nu kan vi tagga ner lite mot vad vi sa under pandemin. Inte nödvändigtvis att man måste stanna hemma för att man är lite förkyld, säger David Edenvik som är biträdande smittskyddsläkare i region Jönköpings län.

I klippet ger David Edenvik fler tips för småsjuka julfirare. Foto: Emma Johansson/SVT

Däremot så uppmanar han till större försiktighet för de som ska träffa äldre personer som är mer sköra. Och för nyblivna föräldrar bör man knappt fira med någon annan för att minska risken att bebisen drabbas av RS-viruset.

Se fler tips i klippet ovan.

Antalet inneliggande patienter med covid-19 i regionen

Varje onsdag rapporteras antalet inskrivna patienter med covid-19 på länets tre sjukhus. Här är siffrorna för de senaste fem veckorna:

15/11: 42

22/11: 48

29/11: 40

6/12: 41

13/12: 46

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.