Enligt Carina Härlin på Länsstyrelsen är det myrmarkens storlek på Store Mosse och det faktum att den är så gammal som gör den så intressant att studera. Store Mosse, mellan Gnosjö och Värnamo, är Sydsveriges största myrområde med sina 80 kvadratkilometer.
– Det är ett arkiv egentligen från 10 000 år. Det betyder att man kan titta på hur klimatet har varit för 5000 år sedan. Man kan också med hjälp av de växter och vitmossor som finns här i dag titta på saker som händer här i dag och säga hur klimatet kan bli i framtiden också, berättar Carina.
Flera olika forskningsfält
De senaste dagarna har forskare från flera länder för första gången mött varandra för att utbyta sin erfarenhet om det som var och en inom respektive fält har forskat kring Store Mosse.
– Vi har ekologer som jobbar med växter och djur, vi har geologer som jobbar med jord och sten. Vi har folk som tittar på träd och trädringar, vi har folk som tittar på maskar, gasutsläpp, kemi. Vi kommer från väldigt olika fält med en mängd olika verktyg som vi använder för att forska ett och samma ställe, säger Malin Kylander vid Stockholms universitet.
Hör vad som är den största utmaningen med att forska vid Store Mosse i klippet ovan.