Bakom förslaget står tankesmedjan Intelligence Watch som presenterar sin rapport på en konferens i Hässleholm under måndagen. De vill att totalt 77 kommuner i södra Sverige ska bli 44.
– Det har gått nästan 50 år sedan den senaste kommunsammanslagningen, säger Anders Olshov, ekonom på tankesmedjan.
Han vill att små kommuner ska slås ihop för att minska administrationskostnaderna och underlätta kompetensförsörjningen.
13 kommuner blir sex
I Jönköpings län föreslås kommunerna Habo och Mullsjö att gå samman med Jönköpings kommun som då skulle få över 155.000 invånare. Enligt förslaget ska sedan Gislaved slås ihop med Gnosjö och Värnamo med Vaggeryd. De fem höglandskommunerna föreslås att bli två. Sävsjö och Vetlanda blir en kommun och Nässjö, Eksjö och Aneby en annan.
– Vid indelningen har vi tittat på kommunstorlekar, hur de hänger ihop geografiskt och hur den lokala arbetsmarknaden hänger ihop.
Utgångspunkten har varit att kommunerna efter sammanslagningen ska ha minst 30.000 invånare. Men det når inte Tranås med 19.000 invånare upp till. Trots det får Tranås enligt rapportförslaget vara kvar som en egen kommun.
– Tranås har ju valt att stå utanför Höglandsförbundet också och i rapporten har vi även tagit hänsyn till kommuners vilja att vara fristående.
Vad är de största fördelarna med att slå ihop kommuner?
– Kraven på kommunerna ökar i dag och kostnaderna för att uppehålla service kan vara stora för mindre kommuner. Det blir lättare om de kommer upp i storlek. Det bör också kunna bli lägre kommunalskatt, säger Anders Olshov.
Majoritet vill se större kommuner
Anders Olshov tror att tiden verkar för att vi i framtiden kommer att få se större kommuner. Redan i dag finns det samarbeten mellan många kommuner bland annat när det gäller räddningstjänst och renhållning. De enkätsvar som tankesmedjan fått in från kommunstyrelseordföranden och kommunchefer pekar också i den riktningen.
– En klar majoritet har sagt att det behövs större kommuner.
I enkäten till 77 kommuner i Sydsverige svarar 65 procent av kommunstyrelseordförandena och 82 procent av kommuncheferna att det behövs färre och större kommuner.
Senast i oktober 2019 ska en statlig kommunutredning presenteras.
Men kommunsammanslagningar är frivilliga och förutsätter att politikerna kan enas om namn på de nya kommunerna.
– Namnfrågan kan stjälpa en sammanslagning, säger Anders Olshov.
Det här är en tankesmedja
En tankesmedja är en sammanslutning av skribenter och intellektuella som har till syfte att påverka den politiska opinionen.
Intelligence Watch är en oberoende tankesmedja för hållbar utveckling med fokus på miljö, ekonomi och sociala frågor.
Tankesmedjan har 20 medlemmar – universitet, högskolor, kommuner och företag – som finansierar verksamheten.
Förslaget om kommunsammanslagningar bygger på enkät bland kommunföreträdare gjord av Intelligence Watch.
Enkäten visar att 65 procent av de sydsvenska kommunstyrelseordförandena och 82 procent av kommuncheferna förespråkar färre och större kommuner.
Intelligence Watch föreslår att dagens 77 kommuner i Skåne, Blekinge, Halland och Småland minskas till 44 kommuner i framtiden.
Källor: Intelligence Watch och Wikipedia