Nu har första kullen småbrukare tagit examen på Allmogegården. De har lärt sig att driva ett självhushåll. Foto: Privat

Första kullen småbrukare tog examen

Publicerad

Nu har första kullen självhushållande småbrukare tagit examen på Allmogegården i Skärstad, mellan Jönköping och Gränna.

Elva elever har under ett år lärt sig sköta ett jordbruk med gamla traditionella metoder, utan hjälp av nutida maskiner. Utbildningen sker i samarbete med Mullsjö folkhögskola och drivs av Bengt Sjöberg och Maria Larsson.

Det här var första året med en organiserad utbildning i självhushåll, men Allmogegården har sedan länge tagit emot volontärer. Bengt och Maria har bedrivit självhushåll på Allmogegården i 17 år och med åren har det kommit 500 volontärer, som velat lära sig de gamla kunskaperna.

Eget småbruk

Redan när SVT besökte eleverna i september, så hade många siktet inställt på ett eget småbruk efter utbildningen.

Mary Berggren Foto: Bosse Carlqvist/SVT

– Jag ska bli självförsörjande! Skaffa en egen gård och bli så självförsörjande som jag bara kan, berättade Mary Berggren, en av eleverna då.

För trots att flera av eleverna har växt upp i storstäder, så har intresset för ett småbruk vuxit hos dem och nu är det många av eleverna som planerar att skaffa en egen gård.

– Vi vill verkligen visa att man inte behöver ha en stor gård för att kunna leva på gården, säger Bengt Sjöberg, som själv lärde sig de traditionella metoderna från sina föräldrar.

Räcker till 20 personer

– 1920 levde 20 personer på den här gården. Att producera mat på den här gården till 20 personer, det är inget problem för vår del att göra.

Men det är inte givet att alla elever startar ett eget småbruk efter utbildningen.

– Nej, många kan ju leva en hållbar livsstil även bara med en trädgård, även i stan. Man kan leva på självhushållning på en väldig liten yta, säger Maria Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.