På en pressträff på onsdagen presenterade länsstyrelsen resultatet av den första mätningen av narkotika i avloppsvatten som genomförts i Jönköpings län. Mätningarna genomfördes på reningsverk i samtliga tretton kommuner i länet och totalt har 78 procent av befolkningen omfattats i mätningarna.
– Vi gör mätningarna för att få en bättre bild av hur narkotikasituationen ser ut i länet, säger Elin Undevall, samordnare för frågor om alkohol, narkotika, doping och spel om pengar på enheten för social hållbarhet på länsstyrelsen i Jönköpings län.
Mäter både vardag och helg
Mätningarna genomfördes vid två tillfällen i höstas. Det ena tillfället var onsdag den 12 oktober, en vanlig vardag, och det andra tillfället var söndag den 30 oktober, i samband med en lönehelg. Mätningarna pågick under ett helt dygn vid båda tillfällena.
– Mätningarna visade att det finns spår av narkotika i hela länet, säger Elin Undevall.
I klippet ovan berättar Elin Undevall vad mer som kom fram av mätningarna.
”Bekräftar vår bild av narkotikabruket”
Länsstyrelsen delar resultatet av narkotikamätningarna med kommunerna och polisen för att kunna samarbete i det förebyggande arbetet. Enligt kommunpolisen Maja Karlsson är mätningarna av avloppsvattnet ett viktigt komplement.
– Det innebär att vi kan använda materialet i vår långsiktiga planering. Resultatet bekräftar vår bild om narkotikabruk i länet och det har vi fått på papper nu.
Hjälp vid drogmissbruk
Om du behöver hjälp eller behandling för narkotikamissbruk finns flera ställen du kan vända dig till. Här är några exempel:
- Droghjälpen: Hit kan du ringa anonymt för att få råd och stöd. Du kan välja att vara anonym. Tjänsten är kostnadsfri och drivs av Beroendecentrum Stockholm. Ring 020-91 91 91.
- En hälsocentral eller en ungdomsmottagning.
- Elevhälsan, studenthälsan eller företagshälsovården, beroende på om du går i skolan, studerar eller jobbar.
- En förening som stöttar personer som använder droger, till exempel Anonyma narkomaner.
- Om det är akut, till exempel om du har tagit en överdos, ska du alltid ringa 112.