Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ser du Anna Mårtensson, kammaråklagare, svara på kritiken från försvaret. Foto: Mikael Fritzon/TT

Försvaret kritiserar utredningen om mordförsöket i Bodafors

Publicerad

Försvaret hävdar att offret i rättegången om mordförsök och mordbrand i Bodafors i våras, var den som hade orkestrerat hela händelsen. När huvudförhandlingen startade i Eksjö tingsrätt under fredagen anklagade en av försvarsadvokaterna åklagaren för att gömma undan bevis.

– Det finns anledning att ifrågasätta om målsäganden verkligen varit i faktisk fara, sa Daniel Özmen, som försvarar en av de åtalade männen under sin sakframställan.

Åklagaren har åtalat två män i 30-årsåldern för mordförsök och mordbrand, efter att en man i 60-årsåldern hittats bunden och tejpad i hans företagslokal där flera bränder startats. Männens försvar går ut på att de var anlitade av den äldre mannen.

– Man kan inte samtycka till försök till mord, säger kammaråklagare Anna Mårtensson.

Bilder i ”slasken”

Daniel Özmen kritiserar bland annat att bilder på förstörda maskiner i företagets lokaler inte kommit med i förundersökningsprotokollet, utan hamnat i den så kallade ”slasken” där utredningsåtgärder, som åklagaren anser inte behövs, hamnar.

– Jag ser det som extremt anmärkningsvärt. Min klient berättar omedelbart om att det handlar om ett planerat försäkringsbedrägeri, sa han i rätten.

– Det var nog ett misstag att de inte kom med, annars har vi haft med mycket bilder, men inte lika många eller lika fokuserade bilder som han ville ha, säger Anna Mårtensson.

Frågetecken kring offrets skador

Ingen av försvarsadvokaterna vill ställa upp på en intervju. Men även Lars Sundin, som försvarar den andra mannen, anser att det begåtts fel.

– Det är ett stort jobb att gå igenom ”slasken”. I det här fallet finns det 600 sidor som inte är kategoriserade, berättade Daniel Özmen under rättegången.

Försvarsadvokaten anser också att åklagaren brustit när det gäller att hålla förhör med målsägande om hans eventuella inblandning och att det finns flera frågetecken kring de skador som målsäganden har fått under överfallet.

Rättegången fortsätter nästa vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.