En delad bild visar en explosion av rök i ett skogslandskap till vänster och en militärpersonal som står med en mobil i handen till höger.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till skjutfältet i videon och se hur man använder QR-koden. Foto: Ebba Öberg/SVT

Försvarsmakten i Eksjö ersätter informationskartor med QR-koder

Publicerad

Informationskartorna med övningstider är borta. Nu måste du istället själv skanna en QR-kod vid skjutfältet i Eksjö för att se om en övning pågår och om du kan eller inte kan beträda marken.

– Det som händer här är på riktigt, det är skarpa patroner och skarp sprängtjänst som pågår, säger Olivia Frisk, skjutfältschef på regementet Ing 2.

Byter skyltarna

Av de tio informationstavlorna som finns kommer nio av dem att få QR-koder i stället. Tavlorna kommer också att bytas ut mot nyare skyltar med information på flera språk.

Men på den tavla som hänger vid sjuktfältsexpeditionen kommer det fortsätta att finnas en papperskarta där övningstiderna står.

Först i landet

Enligt Maddelena Lago, kommunikationschef på Ing 2, är regementet i Eksjö först i landet med att övergå till QR-koder på tavlorna.

Följ med ut på skjutfältet i videon och se hur du ska göra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.