En stor del av Försvarsmaktens anläggningar och områden är så kallade skyddsobjekt, vilket innebär att obehöriga inte får vistas där.
Ett exempel på en sådan plats är militärens övningsområde. Där gäller tillträdesförbudet under angivna tider i samband med militärövningar. Men trots det beträder allt från svampplockare till cyklister eller nyfikna det förbjudna området.
– Det innebär ju att var och en måste vara medveten om vilka regler och instruktioner som finns kring våra militära skjutfält. Vi är mycket angelägna om att kunna bedriva verksamheten men samtidigt att människor inte ska komma till skada. För det är livsfarligt om man kommer in på avspärrat område, säger Per Åkerblom som är regementschef vid Ing 2 i Eksjö.
Militär verksamhet på ovana platser
Om två veckor börjar den stora försvarsmaktsövningen Aurora 23 som har sin tyngdpunkt på södra och mellersta Sverige. Därför uppmanar regementschefen vid Ing 2 allmänheten att vara extra lyhörda.
– Vi kommer att ha truppförflyttningar och personal ur hela Försvarsmakten, det vill säga alla delar av Sverige och även totalförsvaret. Det kan även vara på platser där man normalt sett inte är van vid att det sker militär verksamhet, det ska man vara uppmärksam på också.
I klippet ovan: Följ med till Ränneslätt utanför Eksjö och se när regementschefen Per Åkerblom visar hur allmänheten ska känna igen ett förbjudet område.
Vad är Aurora 23?
Aurora 23 är den största nationella övningen i sitt slag på mer än 25 år.
Totalt deltar 14 nationer och omkring 26 000 kvinnor och män.
Deltagande nationer förutom Sverige är USA, Storbritannien, Finland, Polen, Norge, Estland, Lettland, Litauen, Ukraina, Danmark, Österrike, Tyskland och Frankrike.
Under övningen, som startar den 17 april, övar armén, marinen, flygvapnet och hemvärnet tillsammans med internationella partners i syfte att öka den samlade förmågan att möta ett väpnat angrepp i Sverige.
Källa: Försvarsmakten