Miljö- och avfallsstrategen Caroline Svensson märker mycket felsorteringar i avfallet från länsborna. Foto: Hanna Källebring/SVT

Sopsortering – många gör fortfarande fel

Uppdaterad
Publicerad

Sopsortering och avfalls påverkan på miljön har blivit alltmer uppmärksammat de senaste åren. Men det är många som sorterar sina sopor fel, vilket skapar problem vid nedbrytningen.

June avfall och miljö tar hand om soporna från tre av länets kommuner, Jönköping, Habo och Mullsjö.

– Vi samlar in ungefär 22 000 ton restavfall årligen, 14-15 000 ton av det är felsorterat, berättar Caroline Svensson, miljö- och avfallsstrateg på June avfall och miljö.

Dessa 14-15 000 ton hade istället kunnat gå till återvinning eller biogasproduktion. Biogas används bland annat som bränsle i många bussar.

– Om vi sorterar rätt så går det att återvinna det mesta. Det är otroliga mängder avfall som kan spara mycket energi, resurser och samtidigt minska koldioxidutsläppen, säger Caroline Svensson.

I videon kan du själv se vad felsorteringen får för konsekvenser för återvinningen.

Är det rätt med en straffavgift när man sorterar fel? 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.