Foto: SVT/Clary Kroon

Häkteschefen: Tuffare klientel på häktena

Uppdaterad
Publicerad

Hittills i år har 14 fall av hot och våld rapporterats på häktet i Jönköping. Det är nästan dubbelt så många som förra året.

– Vår uppfattning är att det är ett tuffare klientel hos oss nu. Det är många ungdomar och människor som inte mår bra psykiskt, säger Tove Strandsäter, häkteschef i Jönköping.

Hon menar dock att det är svårt att dra några stora slutsatser av årets siffror. Förra året anmäldes 8 incidenter. Hittills i år har 14 anmälts.

Gav sig på anställd

På de flesta av landets häkten minskar antalet anmälda incidenter om hot och våld, till skillnad från fängelserna. Där handlar det om nästan 300 fler incidenter hittills i år jämfört med förra året, totalt 1918 rapporterade incidenter.  

– Vi har haft en allvarlig incident där en intagen gav sig på en anställd, säger Tove Strandsäter. Hör henne berätta mer i klippet

I september gick Kriminalvården upp i stabsläge på grund av risk för överbeläggning på häktet. Och både fängelser och häkten har varit överfulla under en längre tid.

– Vi kan inte se att händelserna är kopplade till dubbelbeläggning eller att det varit trångt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.