Mängder av kemikalier hade runnit ut på golvet. Foto: Åklagarmyndigheten/SVT

Förvarade stora mängder livsfarliga kemikalier – nu väcks åtal

Uppdaterad
Publicerad

Åklagarmyndigheten beskriver fallet som ”Ett av de grövsta miljöbrotten i Sverige”. Under torsdagen väcks åtal mot en man i 75-årsåldern som är misstänkt för grovt miljöbrott. Mannen är tidigare ägare av en verkstadsindustri i Hovslätt.

– Gärningen har varit av särskilt farlig art med ett medvetet risktagande, säger chefsåklagare Stefan Edwardson.

Företaget försattes i konkurs 2016 och det var i samband med det, som det uppdagades att det förvarats flera ton kemikalier helt öppet i lokalerna. Bland annat det livsfarliga ämnet cyanid.

– De bristfälligt förvarade cyanidhaltiga ämnena har förvarats så att de kunnat bilda cyanväte i dödliga doser, säger Stefan Edwardson.

Enligt åklagaren har NFC (Nationellt forensiskt centrum) gjort beräkningar av vad som är en dödlig dos, och kommit fram till att mängden cyanid och syror kunnat bilda dödliga doser som hade räckt att ta livet av 14 miljoner människor.

Skola i närheten

På presskonferensen berättar åklagaren att det finns både en skola och bostadshus i närheten av verkstadsindustrin där giftiga ämnen, bland annat cyanid, har förvarats direkt på golvet.

– Vi hittade en otät golvbrunn där det kom upp grundvatten – då kan kemikalierna också komma ut, säger Stefan Edwardson chefsåklagare på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

Brottet bör enligt åtalet bedömas som grovt eftersom det kunnat få omfattande och bestående skador.

Erkänner delvis

Enligt advokat Andreas Grudemo erkänner mannen att han förvarat avfallet på ett bristfälligt sätt, men han förnekar grovt miljöbrott.

– Hans inställning är att han erkänner miljöbrott och att han har förvarat avfall på ett bristfälligt sätt. Däremot menar han att det är av oaktsamhet och inte uppsåtligen. Så han förnekar grovt miljöbrott och att det skett uppsåtligen, säger Andreas Grudemo.

Hur har det kunnat bli så här?

– Han kommer att lämna en förklaring till det inträffade vid förhandlingen.

Har han varit medveten om farorna med det som har förvarats i den här lokalen?

– Han kommer lämna en förklaring, men just nu kan jag bara redogöra för inställningen.

Miljöbrott

Miljöbrott drabbar den yttre miljön, till exempel ekosystem, markområden eller vatten. Den kan också skada människors hälsa och kan ibland påverka framtida generationer.

Några brott som regleras i miljöbalken är nedskräpning, otillåten avfallstransport, artskyddsbrott och miljöfarlig kemikaliehantering.

Straffet för den som döms för brott mot miljöbalken är böter eller fängelse i högst sex år. Om ett företag begår brottet är straffet böter mellan femtusen till tio miljoner kronor.

Kommunen ansvar oftast för sanering men det är den som har orsakat miljöskadan som betalar notan.

I Sverige hanteras omkring 4 000 miljöbrott varje år.

Källa: polisen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.